Studiebesök hos X-trafik.

Idag fick jag göra ett studiebesök på X-trafik. X-trafik har hand om kollektivtrafik i hela länet och har sitt huvudkontor i Söderhamn. De har 30 anställda som arbetar med trafikupplysning, administration, planering etc. Trafikupplysningen är en kundtjänst dit du kan ringa och fråga om det mesta, administrationen har till exempel hand om reseersättningar för sjuktransporter och planeringen planerar sådant som var det ska finnas hållplatser och andra praktiska saker. Här finns kompetent och erfaren personal som kan ge proffesionella råd angående kollektivtrafik. Jag fick på eftermiddagen en bra inblick i vad de pysslar med och nu får ni också följa med:


Är detta en hemlig inomhusbusslinje med ovanligt tätt bland hållplatserna? Nääää. Det är en korridor på X-trafiks huvudkontor! Söta små skyltar åt alla anställda.


Kanske stöter ni på en sån här skylt när ni kliver på bussen nästa gång? X-trafik håller nämligen på att byta biljettsystem...


Det nya kortet är ett kontaktlöst kort som du bara behöver hålla upp mot en sån här liten maskin (den till vänster är busschaufförens/tågvärdens) så känner den av vad du har för typ av kort och om det gäller. Med det nya kortet kan du också kombinera till exempel ett fritidskort med ett refilkort, så att du kan åka på samma kort de gånger du vill åka på tider fritidskortet inte gäller. Det här kortet tar inte heller slut och behövs därför inte slängas vilket så klart är snällt mot miljön.


Ännu en finurlig grej med det nya kortet är att du kan ha det kvar i plånboken och det registreras ändå. På så sätt tappar du inte lika lätt ditt kort och det hela blir mycket smidigt. Det här bytet av system kommer inte att ske över en natt utan sakta men säkert, så ingen behöver oroa sig för plötsliga förändringar.


Här sitter trafikupplysningen som är lite utan hjärtat på X-trafiks huvudkontor. Hit kan du ringa mellan kl. 06.00-22.00 på vardagar och mellan kl. 09.00-22.00 på helger. Numret är 0771-9 10 10 9.


Jag fick sitta hos Eva och medlyssna en stund. Hon fick in samtal från personer som ville ha hjälp att planera resor, som undrade om banarbeten, priser med mera. Det kom också in ett samtal om ett upphittat busskort, och det är nu på väg mot den som tappade det som så klart blev mycket glad för att det kommer till rätta! En del frågor kunde kopplas vidare till de som är ansvariga för de ämnen det gällde. Det var riktigt intressant att sitta bredvid och se hur det hela går till, det är verkligen mycket att hålla reda på och bra mycket mer än att "bara svara i telefonen".


14.30 är det fika!


Matts Hildebrand, X-trafiks vd, berättade för mig om utredningen om en ny kollektivtrafikslag som pågår. Det nya lagförslaget går ut på att kollektivtrafiken ska vara kommersiellt gångbar. Linjer som inte är lönsamma men behövs för resenärerna skulle då kunna få stöd, men i Gävleborg är ingen linje kommersiellt gångbar, bara vissa tider på vissa linjer. X-trafik är negativa till detta förslag då de skulle vilja veta vad konsekvenserna av ett sådant system skulle bli, något som tydligen utelämnats i utredningen. Linjer i Gävle skulle till exempel behöva höjas fyra gånger för att bli kommersiellt gångbara. Matts tycker att det borde bli en livlig samhällsdebatt kring det nya lagförslaget, att alla bör få veta vad det är som håller på att hända och att det behöver diskuteras. Svensk kollektivtrafik har som riktning att fördubbla de kollektiva resorna till 2020 med andra sätt än en ny lagstiftning. Detta genom att anpassa turer och priser efter efterfrågan och med samarbeten mellan kommunerna.

Vi pratade också om att jämförelserna mellan prisskillnaderna på att åka bil och att åka tåg ofta är skeva. Oftast nämns om bilar bara bensinpriser och möjligen också försäkringspriser, men vad som inte många tänker på är att bilens värde sjunker, skatter ska betalas, olyckor och sällan också miljöaspekten. Har du tagit bilen till jobbet står den parkerad i åtta timmar och bara kostar massvis med pengar.

Mitt studiebesök hos X-trafik var trevligt och mycket lärorikt men nu måste jag helt enkelt sova för imorgon är det fullspäckat schema i Gävle! X-trafik har en bra hemsida och den hittar ni här. God natt!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack, för bra information. Har kollat in här varje dag,det har varit bra,bra,bra

2009-09-19 @ 10:27:30
Postat av: Andreas

Här dyker det upp ny saker som jag inte hade en aning om tidigare. Det är ju som Matts (?) säger; att förslget på ny lagstiftning och konsekvenserna av den här i länet borde lyftas fram och diskuteras öppet så fler blir medveten om vilka förändringar som kan vara på väg.

2009-09-23 @ 15:16:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0