Hej då X-MaTs!

I tisdags hade X-MaTs (Miljöanpassat transportsystem i Gävleborg) projektavslutning. X-MaTs har på ett eller annat vis funnits sedan 2001 och nu är det alltså slut. Projektledarna Lena Wigren och Christine Persson bjöd in folk som varit med och hjälpt X-MaTs på något vis under åren och presenterade för oss vad de gjort inom projektet, vilket var väldigt mycket, bara en massa bra saker! Exakt vad kan ni läsa i deras slutrapport här. Vi avslutade det hela med en middag på Hedvigs trädgård.

För mig har det varit så himla roligt att få arbeta för X-MaTs. Så mycket roligt jag fått vara med om och så mycket det gjort för mig som person, jag är så glad för det! Tusen tack för er som såg möjligheten i att anställa en ung tjej som jag. Nu fortsätter äventyren på andra håll!

Spelet om energin.

Igår fick jag följa med Christine Persson från X-MaTs och en skolklass från Hammarbyskolan till Tekniska museet i Stockholm. X-MaTs har i veckan bjudit tre klasser i årskurs 5-6 till Tekniska museet för att gå på utställningen Spelet om energin samt se en film om klimathotet.

Spelet om energin är en utställning om hur man med olika val i vardagen kan spara energi. Utställningen består av olika spel där man får välja bland annat hur man äter, handlar och reser, och dessa val resulterar i en värld som byggts upp av de val som gjorts. Gå gärna in på Tekniska museets hemsida och spela spelet här!

Filmen vi fick se handlade om klimathotet och visades i Cino4, alltså 3D med häftiga effekter i salongen som stolar som rör sig, vindpustar, rök, såpbubblor, råttsvansar kring benen... Mycket tokigt och roligt! Mitt i filmen var det en quiz med frågor om klimatet och publiken fick svara med fjärrkontroller. Det visade sig att Christine knep bronsmedaljen och jag tog guldet! Kändes bra.

Efter Spelet om energin och filmen fanns tid över att kolla in övriga utställningar på museet. Eleverna verkade tycka att det var en rolig resa, och det gjorde jag med.


Tekniska museet ligger på Gärdet i Stockholm. Planerar ni ett besök? Klicka här!


Gamla cyklar på en av museets permanenta utställningar. Närmast i bild, med tre hjul, ser ni en damcykel. Av någon anledningen uppfanns den först ett år senare efter herrcyklarna?


Något för dagens askmolnsbesmittade skyar kanske? Äh, ta tåget istället!


En fin och stor modelljärnväg som började byggas 1947.


Jag fick visst agera huvudrätt...


...medan Christine tog en rymdpromenad.


Vi noterade att det fanns två parkeringsrutor reserverade för elbilar utanför museet. Sympatiskt!

Filmklipp!

Jag måste ju så klart visa er lite filmklipp som kommit upp på Youtube!

Först ut är den film som medieprogrammet på Borgarskolan gjorde om trafikantveckan i Gävle 2009:


Den finns också med engelsk översättning här.


Här är den film som gjordes i snöyran i Gävle i feburari (när vi elcyklade och klev av och på bussar, minns ni?) och som visades upp under prisutdelningen på European Mobility Week Award i Bryssel:


Se Ivanic-Grads film här och Léons film här.


Någon film från själva ceremonin verkar inte ha kommit ut än men jag håller så klart utkik.

"Ett tramptag för miljön".

Såg att det redan kommit upp en artikel från cykelöverlämningen på helahälsingland.se.
Klicka här för att läsa den!

Cyklar till Bollnäs folkhögskola.

Hej! Idag fick jag följa med Christine Persson från X-MaTs till Bollnäs folkhögskola för att överlämna två fina cyklar. Eftersom Bollnäs folkhögskola sedan 2008 en miljöcertifierad skola ska de enligt skolans miljömål sänka sina transportutsläpp. Skolan ligger inte långt från centrum i Bollnäs men ändå är det många som har valt att ta bilen då de ska förflytta sig däremellan. Därför ville X-MaTs bidra med två tjänstecyklar för både anställda och elever på Bollnäs folkhögskola. De två cyklarna, tillsammans med hjälmar, cykeldatorer och serviceavtal, överlämnades vid en kort ceremoni till rektor Lennarth Rosén och Anders Gustavsson, skolans miljösamordnare. X-MaTs hade också med sig stegräknare till personalen på skolan.


De två cyklarna, rejäla och fina!


De var utrustade med korgar och cykelhjälmar...


...samt cykeldatorer.


Bild inifrån skolan där en jazzensemble övade.


Christine överlämnar cyklarna till Anders Gustavsson och Lennarth Rosén.


Ljusnan var på plats.


Så här ser stegräknarna ut.


Alla var nöjda i vårvärmen. Nu vill vi att cyklarna ska bli flitigt använda!

RSS 2.0