Festligt avslut på perrongen.


Så kom torsdagen och jag, Ingegerd Krantz och Helena Werre som var de sista kvar i Bryssel fick åka hem till Sverige.


På perrongen i Gävle stod visst två luringar som hade ordnat ett hemligt guldhjälmsmottagande! Jag visste dock om denna lilla hemlighet.


Christine Persson och Lena Wigren hade samlat ihop ett gäng glada från Gävle kommun samt Gävle Dagblad. De hade dessutom ordnat guldcykelhjälmar (Helena Werre sa att om Gävle skulle vinna EMWA så skulle hon cykla Gästrikeloppet i guldhjälm, och Gävle vann ju!), blommor, flaggor, tutor och Pommac att skåla med.


Alla blev så himla glada!


Skål Ingegerd! Du får avsluta det här äventyret. Det var en helt fantastisk resa som jag aldrig kommer att glömma. 20 år och ovärldsvan fick jag resa till Bryssel och vara med om att vinna detta ärofyllda pris, European Mobility Week Award. Det är så otroligt stort för mig, ni anar inte! Tusen tack alla för att jag fått vara en del av detta.

Hälsningar
Ingrid Bergström Nilsson

Brysselbilder, sjunde och sista delen - choklad och Manneken Pis.


Brysselbilder, del sex - färger.


...och här hemma snöar det.



Bilder från när jag, Christine, Lena, Helena och Ingegerd åt lunch på en uteservering. Det var helt fantastiskt väder, ljumma vindar och påskliljor. Man svettades i tunn jacka. Underbart! Det var i onsdags i Bryssel. Idag, måndag, i Söderhamn, snöar det.

Brysselbilder, del fem - cykeluthyrning.


Sociala medier.


Christine Persson och Ingegerd Krantz står som enda bildbevis på onsdagens workshopdag.

På onsdagen, dagen efter den stora vinstdagen, var det dags att återvända till Marivaux för att gå på workshops om sociala medier. Med sociala medier menar man exempelvis det ni läser nu, bloggar, samt facebook, twitter, youtube, flickr... Alla dessa medier kan man använda för att nå sin publik med, särskilt den yngre - 15-25 år.

Det här är så väldigt nytt att många inte alls känner till det och ännu mindre vet hur man kan använda sig av det för att marknadsföra sig och i vårat fall - få ungdomar engagerade i trafikantveckan. En skillnad mellan det gamla sättet, genom tidningar, tv-reklam och andra "megafonmetoder" (envägskommunikationer) är att med sociala medier kan man istället få en direktkontakt med sin publik, skapa dialog och diskussion och få feedback.

För mig som verkligen är mitt uppe i det här är detta inga nyheter, men för många är det nog det. Ändå kan jag tycka att workshopen jag var på, "Social media communications strategy", var för allmän. Fler konkreta tips saknades. Vi gick dock in på en slags strategi som tydligen skulle vara bra, SMART - Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Timebound. Man skulle alltså fokusera på vem vill jag nå, vad vill jag uppnå och vilka verktyg behöver jag använda.


Det här var det sista vi hade på schemat i Bryssel, men jag har fler bilder att visa så det är inte över än.

Brysselbilder, del fyra - skyltfönstren.



Bilden på den gammeldagsa snirkliga gatulampan med skyskrapan bakom lyckades jag ta i farten, tycker den fångade de kontraster som finns överallt i Bryssel mellan gammalt och nytt.

Artikel i Dagens Samhälle.

Jag har fått en länk till en artikel om vinsten i Dagens Samhälle och tänkte dela med mig till er. Klicka här för att läsa artikeln!

"Och vinnaren är...!"

Okej, nu får ni följa med på ceremonin:


En konfrencier läste upp motiveringarna till varje nominerad stad, och när han sa mitt namn jag blev nog allt lite rörd!


Och just det, EU's miljökommissionär Janez Potocnik pratade också!


Och så visade filmen från inspelningen! Där var jag med och klev av bussen och cyklade omkring, något konfrenciern var imponerad över att det gick att genomföra i all snö. Filmen var himla fin, snöig och ljus. De visade också Léons och Ivanic-Grads filmer. Jag ska så klart lägga upp filmerna på bloggen så fort de dyker upp på Youtube.


Här är spänningen olidlig........ "Och vinnaren är..."


"...Gävle!" ([javle] lät det)


"Va? Sa han Gävle!?!" JIHOOOOOOOOOOO! Vi tjoade och studsade och skrek, haha!


Kommunalrådet Roger Persson med det fina och väldigt tunga priset.


Här höll Roger ett tal och lyssna noga nu: Han avslutade talet med att säga att Gävle år 2025 ska vara CO₂-neutralt. Kan ni förstå?! Det är ju helt fantastiskt med ett sådant högt och bra mål, det ska bli riktigt spännande att se vägen dit.


Sen skulle det så klart fotas massa igen! Janez Potocnik och Roger.


Och Léons och Ivanic-Grads representanter som jag inte minns vad de hette pinsamt nog...


Sen ville vi så klart fota Ingegerd Krantz och Helena Werre med priset! Notera "Winning city Gävle, Sweden".


Och så vi allihopa!


Sen var det cocktailmingel med snittar och vi var så glada så glada så glada!


Två jazzmusiker spelade, det var himla trevligt.


Just det!


Sen fick priset lägga sig och vila medan vi drog vidare för att fira!

På väg mot ceremonin.


Efter att vi var klara med workshops och annat på Marivaux fick alla åka buss till nästa hållplats. Christine och Helena var med!


Det var rusningstrafik. Bilarna stod stilla men cyklisterna tog sig fram!


Vi åkte hit!




Här skulle cermonin hållas, på Musées Royaux d'Art et d'Historie, Parc du Cinquantenaire (och nej, jag vet inte hur det ska uttalas, tur att jag jobbar i skrift).


Någon snäll fotade oss men såg visst inte att Roger knappt syntes. Men det här var i alla fall en bild vi ville ha som vinnarbild för att vi var ju vinnare oavsett om vi skulle vinna EMWA eller inte. Då visste vi inte vad som komma skulle...!


Representing X-MaTs!


Inne på museet var det bra himla tjusigt.


Och mycket större än vad det ser ut på bild.


Här var den igen!

Sen var det dags för ceremonin, men den får jag lämna som en cliff hanger då jag har annat jobb att göra nu när jag är tillbaka i Sverige. Men ikväll så hörs vi igen!

Länkar!

Här kommer ytterligare några länkar för trevlig läsning om vinsten:

gronabilister.se

miljo-utveckling.se

europa.eu

mobilityweek.eu



Cykla till jobbet.


fietsenscoort.nl

Jag var på en workshop om hur man i Nederländerna anordnat en tävling (ni ser, ännu en tävling) som går ut på att man samlar poäng när man cyklar till och från jobbet och kan på det viset vinna priser. På deras hemsida fyller man i varje gång man tagit cykeln till jobbet och där man kan också se hur det går för ens kollegor och andra som man tävlar mot.

Det vore bra med en hemsida där man kan klicka i alla gånger man cyklat tycker jag. Inte bara när man ska till jobbet. Jag hörde något om en sida där man kan fylla i hur långt man cyklat, hur mycket CO₂ man har besparat jorden från och hur mycket pengar man sparat. Det där med pengar tror jag verkligen kan locka, folk gillar sådant. Sen är det ju så klart alltid trevligt att ha möjlighet att vinna ett pris men jag tror det även kan locka att använda sig av en sådan cykelsida utan tävlingar.

Brysselbilder, del tre - spårvagn.


I'm flirtable.

Under Gävle-workshopen blev det diskussioner kring hur man kan göra för att locka ungdomar i åldrarna 15 - 25 till trafikantveckan, och alla fick chansen att få idéer av varandra. Tävlingar verkar vara ett vinnande koncept. Någon berättade om hur man kan göra en slags "skattjakt" via GPS, jag tänker att det kanske är lite som Skoj på hoj. En annan berättade att han hade varit med och arrangerat en tävling som gick ut på att man skulle dekorera en busshållsplats och ge en gåva till bussresenärer som tack för att de väljer hållbart resande. Detta fotade de grupper (om det var skolklasser eller alla som ville) som dekorerat en hållplats och publicerade det sedan på en hemsida. De som gjort bäst jobb vann en rockkonsert. På det viset får man dels ungdomar att engagera sig och dels uppmärksammas det av allmänheten då busshållsplatser syns överallt.

Nu blir det här långt men jag måste berätta om en grej till! Det var någon stad som hade gjort en kampanj där de delade ut knappar till bussresenärer som det stod "I'm flirtable" på, vilket innebar att om man såg någon som hade en sådan knapp på sig kunde man börja prata med den personen utan att någon behöver vara rädd för att känna sig obekväm. Jättebra idé tycker jag! Det är trevligt att träffa folk på bussar men, särskilt här i Sverige, kan man lätt framstå som vansinnig om man börjar prata med någon man inte känner.

Helenas och Ingegerds workshop.

Nu är jag tillbaka till i tisdags. Efter ett välkomnande och lite prat om nästa års tema, "Travel smarter, live better" (om hur hållbar utveckling och hälsa hänger ihop), var det dags för workhops där representanter från städer i Europa berättade om hur de lyckats med sina trafikantveckor. Helena Werre och Ingegerd Krantz berättade om varför Gävle varit så framgångsrikt. Om alla samarbeten som möjliggjort alla aktiviteter under trafikantveckan samt hur man använt sociala medier, som den här bloggen och en film som medieprogrammet på Borgarskolan gjort.


Ingegerd och Helena.


Christine Persson och jag var stolta över en bra workshop! När vi hade diskussioner fick vi många frågor om bloggen vilket så klart var jätteroligt.


Workshopen var i två omgångar, många kom för att lyssna.


De visade Borgarskolans film från trafikantveckan som hade översatts till engelska. Jag fotade och såg sedan att jag hade lyckats fånga Manno Endalib och Sara Mattsson som var programråd på Miljötinget som jag bloggade för på miljotinget.blogg.se.


Alla fick en varsin cykeltrasa (och alla blev så imponerade över denna idé - det är alltså en trasa som man alltid kan ha redo under sadeln ifall det regnat) och en påse godisbilar, "de enda bilarna vi gillar i Gävle".


Dessutom fick alla denna folder med bilder från trafikantveckan. Jag fotade lite slarvigt men det syns kanske ändå.


Hemma.

Nu har vi alla kommit hem från Bryssel. Det har varit en fantastisk resa vill jag lova! Att få medverka på allt detta och dessutom vinna! Dessutom är Bryssel en väldigt trevlig stad. När vi flög in över Sverige idag såg jag något vitt på marken, och jag kunde för allt i världen inte förstå vad det var? Var det kalk?! Sen slog det mig. Det var snö. Men våren lär väl komma hit snart också.

Jag har massor av inlägg kvar att göra, så ni får inte släppa bloggen än bara för att Brysselresan är över! Jag gör inläggen i någon slags kronologisk ordning.

En kort rapport.

Nu sitter vi på Arlanda och väntar på tåg hem. Själv ska jag också åka lite buss så jag tar mig till Söderhamn. Känns skönt att åka hållbart igen! Ojojoj, nu dör datorn om femton sekunder. Hejdå!

Brysselbilder, del två - det knoppas.



Näe, vet ni vad. Jag måste gå till mitt rum nu, sitter i lobbyn för att kunna använda internet och nu har jag suttit här så länge att jag blivit totalt förgiftad av passiv rökning, haha. Detta för att den enorma entrén till hotellet är öppen och folk helt enkelt röker utanför. Huvudet och luftvägarna sätter stopp. Vi hörs!

Roll up-lycka på Marivaux.


Efter studiebesöket på Central Sweden var det dags att gå på lunch/introduktion/speed networking sessions för EMWA. Christine och Lena var fina!


Stället allt detta infann sig på (och så även dagens workshops och avslutning) var Marivaux Hoten Congress & Seminar Centre.


"Titta!!"


Och lillalillalilla jag, omnämnd vid namn och allt!


Alla var stolta! Vid det här laget hade också kommunalråd Roger Persson anlänt till Bryssel.


Nöjd bloggare.


Nöjda blogguppfinnare!


Just det, vi åt och minglade också!


Och här fanns massa andra roll ups, som från de andra två nominerade städerna, Léon och Ivanic-Grad.


Östersund var en av de elva "shortlisted" städer som var med och hade en roll up på plats.

Brysselbilder, del ett - påskliljor.



Jag har fotat ganska mycket under våra promenader genom staden, sånt där jag gjorde i farten när Lena och Christine knatade på och jag hela tiden fick springa i kapp för att jag stannade överallt.

Central Sweden.

Igår morse gjorde vi ett studiebesök på Central Sweden Bryssel. Där träffade vi Johan Häggqvist som berättade för oss om var Central Sweden är, och jag tycker det står så bra på centralsweden.se:

Central Sweden Bryssel är ett gemensamt representations-kontor för kommuner, landsting och regionförbund i Dalarnas, Gävleborgs och Örebro län. Vi gör regionens behov synliga för EU:s beslutsfattare, bevakar EU:s politikområden, ger projektrådgivning, arrangerar utbildningar och studiebesök samt marknadsför Central Sweden som en attraktiv samarbetspartner.


Vi fick en bra liten EU-uppdatering och så berättade vi så klart varför vi är i Bryssel just nu och kring trafikantveckan i Gävle.


Vi hittade en svensk flagga...!


Vi hade alltså hittat rätt.


I samma hus ligger Svenska ambassaden och några svenska företag.


Johan Häggqvist med sina åhörare som vi ju redan känner, Ingegerd och Lena.


Och så klart Christine och Helena. Och jag. Notera den svenska designen i rummet. "Det ska kännas som hemma".

Central Sweden har också uppmärksammat vinsten på deras hemsida, och vi tackar för gratulationerna!

Radio.

P4 Gävleborg var inte sena att kontakta Ingegerd Krantz för en fem minuter lång intervju imorse. Klicka här för att lyssna! Efter ca 20 minuter in i programmet hör ni Ingegerd.

Första sidan!

När jag trött gick till frukosten imorse möttes jag av två studsande kollegor som hade fått besked om att vi minsann var på Gefle Dagblads första sida! Detta tycker jag är ett sådant bra exempel på vad dagens workshops handlade om (som jag ska berätta mer om sen), bloggarnas inflytande över media, att jag bloggade om vinsten natten till idag och imorse var vi alltså på första sidan i GD. Sent igår kunde jag skicka över någon bild direkt från Bryssel. Otroligt. Och så klart otroligt kul att denna nyhet fick så stor uppmärksamhet!

Arbetarbladet hade visst också skrivit om vinsten, men på tidningarnas hemsidor hittar jag ingenting tyvärr.

Jag har dock två andra länkar ni kan klicka på:
svenskenergi.se
teatronaturale.com

Bloggrace.


Lite bilder från ett av alla våffelställen. Våfflor har så klart konumerats under vår tid häri Bryssel, särskilt av somliga...

Hej! Nu har jag, efter bildöverladdningsstrul, äntligen fått ordning på saker och ting (hoppas jag!) och tänker köra ett bloggrace. Lena och Christine är på väg hem till Sverige nu och imorgon bitti åker resten av oss... Det är så trevligt här, vill inte lämna Bryssel än!

En sån dag.


Överst får Gävles kommunalråd Roger Persson ta emot priset från Janez Potocnik, EU's miljökommissionär. Underst står vi från Gävletruppen samlad framför vinnar-roll up:en: Kommunalrådet Roger Persson, jag, Ingegerd Krantz som är projektledare för Trafikantveckan i Gävle, Christine Persson och Lena Wigren från X-MaTs samt Helena Werre, trafikplanerare Gävle kommun.

Åh, jösses. Denna dag och kväll har varit helt fantastisk. Bara att stå på pallen var så klart en vinst i sig, men att vinna European Mobility Week Award är ett oerhört erkännande för det jobb som gjorts och jag är så så glad och ärad över att få vara en del av det. Jag har verkligen jättemycket jag vill visa och berätta, men jag vill göra mitt bästa och nu är det ännu senare än igår och jag är helt snurrig i skallen av vinstglädje, så imorgon ska jag blogga järnet efter de workshops vi ska på. Äh, jag hittar inte orden nu. Underbart. God natt!

VI VANN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vi har vunnit och det är helt otroligt roligt och ärofullt! Berättar mer senare, vi firar nu!

Bilder från igår, måndagen den 22 mars.


Arlanda i all sin grå prakt.


Jag åkte med Ingegerd Krantz och Helena Werre från Tekniska kontoret.


Lite motsägelsefullt är det allt att flyga i detta sammanhang, men nu är det så. Det är i alla fall väldigt vackert ovan molnen.


Väl framme i Bryssel möttes vi upp av Lena Wigren och Christine Persson från X-MaTs.


Här åt vi, dörrarna var på vid gavel för kvällen var kanske inte sommarljum men vårljum. Kan man säga så? Varmt var det i alla fall.


Nu ska jag gå och äta frukost, hela dagen är späckad och vi hörs nog inte förrän ikväll. Förhoppningsvis kommer jag med ett vinstbesked!

Framme.

Hej! Nu är vi framme i Bryssel. Resan gick bra och vi har ätit en sen middag och checkat in på hotell. Bryssel verkar vara en jättemysig stad, har inte hunnit se så mycket men gillar det redan. Bilder får ni se imorgon för nu är klockan mycket och jag ska upp tidigt imorgon bitti, måste hinna vila kroppen lite. Sov så gott!

På tåget mot Arlanda.

Nu sitter jag på tåget från Söderhamn mot Arlanda, har fått fart på internet och allt. Önskar jag hade någon spännande bild eller så, men det kommer väl senare!

Vädret.


Prognos från yr.no.

Det här ser ju varmt och trevligt ut! Jösses vad jag längtar, det ska bli så himla kul. Håller på att packa nu.

"Jag tror absolut att vi kan ta hem priset."


Bild från i höstas då Ingegerd blev intervjuad inför trafikantveckan.

Ingegerd Krantz är projektledare för Trafikantveckan, och ska så klart också åka till Bryssel. Därför har jag ställt några frågor till henne inför European Mobility Week Award.


Vad har du för förväntingar inför dagarna i Bryssel?


Jag ser fram mot att åka till Bryssel av många anledningar. Det blir mycket spännande som händer där. Jag bifogar den inbjudan som jag fått och hoppas att du sett den redan. Där kan du se hela programmet. Filmen som gjordes i Gävle ska det bli roligt att se. Den utställning som jag sänt material till har jag höga förväntningar att ta del av. Vi ska göra en ”kopia ” på den och ställa ut på biblioteket i Gävle under maj. Nomineringen blir naturligtvis spännande och den workshop som vi från Gävle ska hålla i ser jag också fram mot. Det ska bli roligt att träffa många människor från olika nationer som jobbar med samma uppgift som vi i Gävle.

Tror du att Gävle kan ta hem priset?


Jag tror absolut att vi kan ta hem priset. Fast att vara på pallen är en vinst i sig., så jag ser oss redan som vinnare. Jag tycker att det jobb som genomförs under trafikantveckan i Gävle är av hög klass. Det arbete som genomförs av alla samarbetsparter leder till att vi erbjuder ett innehållsrikt program för en bred målgrupp. Och samarbetet i sig leder till många möten mellan människor. Det leder i sin tur till en kreativitet och ett nätverk som leder till en bra grund att arbeta vidare på för en hållbar trafikutveckling och en attraktiv stad. 


Vad innebär denna nominering för nästkommande trafikantvecka i Gävle?


Vi är redan i full gång med planeringen av Trafikantveckan 2010 och intresset att delta i det arbetet är stort.


En framgångsfaktor.
Det jag är mest stolt över med vårt arbete i Gävle och det som jag anser är en framgångsfaktor för att nå långsiktig hållbar trafikutveckling och en attraktiv stad är våra samarbeten. Vi är många som gör Trafikantveckan och vi gör det tillsammans. Positiva möten mellan människor leder till att vi ser nya möjligheter till samverkan och utveckling.

Imorgon åker vi!

Hej! Nu blir det fart här på bloggen för imorgon bär det av till Bryssel. Jag har lite inlägg att göra under dagen, så titta gärna in här igen snart.

De andra två nominerade städerna.

Gävle är ju en av tre nominerade städer till European Mobility Week Award, och jag har läst på European Mobility Week-bloggen att de övriga städerna är spanska Léon och Kroatiens Ivanic-Grad. Klicka på länken för att läsa den bloggen.

RSS 2.0