Filminspelningen.

Imorse tog jag sju-tåget till Gävle, hämtade upp en elcykel på Gävles kommunhus och slirade iväg mot Konserthuset där filminspelningen hade sitt första stopp! Det var faktiskt inte så slirigt att cykla i snön. Elcykeln hade vinterdäck och det var bra plogat på de flesta cykelvägar jag var på, så det var mest bara härligt att få sitta på en elcykel igen!

Väl framme möttes jag av Ingegerd Krantz (projektledare för trafikantveckan) och hennes filmskaparfölje!


Två filmmakare (vad jag förstod så fotograferade en och den andra regisserade mer) hade kommit från Belgien för att göra den film som ska visas upp på prisutdelningen i Bryssel i mars. De hade innan Sverige varit i Kroatien och Spanien för att spela in de andra två nominerade städernas filmer, och vi försökte förklara att idag, när det bara var några minusgrader, var det nästan som sommar här i kalla nord! Eller ja, nästan i alla fall.

På bilden ovan syns en elmoped som Gävle energi hade tagit med sig, men den filmades aldrig då det inte tas upp i projektet, men nog är det allt en bra grej ändå!


Den här bilen är en del av vad som kallas för Shopping Circle (läs mer om det här!). Det är en elbil som delas mellan fyra familjer som turas om att ha den. Perfekt för kortare turer, vilket det ju ofta blir när man bor i en större stad. Det finns flera laddningsstolpar runt om i Gävle kommun. Vad har jag förstått finns de vid ICA Maxi i Sandviken och Hemlingby, vid Valbo köpcentrum, Teknikparken, på Slottstorget mitt i Gävle samt på Konserthuset där vi befann oss idag. Gå på konsert och ladda bilen under tiden! Det kan hända att det finns fler stolpar som jag inte känner till. Vet ni mer så gör en kommentar och berätta gärna.


Här visas hur laddningen går till, det verkar inte krångligare än att ladda en mobiltelefon eller tända en lampa.


Laddningsstolparna!


Konserthuset i bakgrunden.


Allting filmades, och trots att de höll på hela dagen kommer filmen inte att bli längre än tre minuter! Eller var det en minut? Kort blir det i alla fall.


Här har de satt en minikamera på utsidan av bilen för att filma lite stadsmiljö. De åkte bland annat till Gamla Gävle. Modern teknik i gammal miljö ger bra effekt!


Här har mitt liv som filmstjärna tagit fart. Jag samt två personer från Tekniska kontoret fick agera elcykelstatister och cykla omkring i Boulognerskogen framför kameran. Det var lite svårt att se oberörd ut med snö i ögonen, kanske hade ett visir på hjälmen varit något? Eller skidglasögon? Äsch, det blev nog bra!


Änglarna och elcykeln.


Nästa stopp blev busshållsplatsen vid Gustavsbro för att filma hur man enkelt kan pendla med buss och cykel till Gävle med hjälp av de rejäla cykelställ som finns där. Ta bussen från exempelvis Sandviken, hoppa av vid Gustavsbro och ta din cykel som står parkerad där och cykla vart du vill! Sen lämnar du den där igen när du ska hem.


Så här års är det skönt att kunna ha cykeln under tak, även om det kanske börjar bli lite tungt med all snö... Ett problem som verkar dyka upp överallt nu för tiden.


Bra låsmöjligheter med en utdragbar kedja som gör det smidigare att fästa ditt lås i både cykeln och cykelstället.


Här inväntar fotografen en bra bussbild. Vi steg också av och på en annan buss, som statist är uppdragen många! Men efter detta var det dags för mig att cykla tillbaka in till stan och ta tåget hem till Söderhamn igen. Det var riktigt kul att få medverka på detta och det ska bli spännande att se resultatet! Jag tror att de skulle filma vidare i Valbo, på Läkerol Arena och vid Gävle Strand på eftermiddagen... Vi får väl se efter den 23:e mars! Trevlig helg!

Imorgon: filminspelning!

Hej! Det har varit lite lugnt på bloggfronten nu, men imorgon bitti åker jag till Gävle för att medverka på en filminspelning. Det är ett team från Belgien som ska göra en film om Gävle inför galan i Bryssel i mars. I filmen kommer man att få se vilka permanenta åtgärder Gävle gjort för att främja hållbart resande. Det blir också en slags presskonferens och vi hoppas att många kommer och uppmärksammar det hela. Så imorgon eftermiddag lär det dyka upp något spännande från dagen här på bloggen!

European Mobility Week Award Ceremony 2009.



Här är ett klipp från förra årets prisutdelning av European Mobility Week Award!

Länkar.

Här kommer mer läsning i form av länkar till artiklar som skrivits angående nomineringen:


Vad är European Mobility Week Award egentligen?

Så här beskrivs European Mobility Week Awardwww.mobilityweek.eu:

European Mobility Week Award vill belöna lokala myndigheters verksamhet inom ramen för Europeiska trafikantveckan 2009. Priset syftar till att främja erfarenheter och framgångar i organiseringen av veckan och att öka medvetenheten om behovet av lokala och individuella insatser inom området hållbar rörlighet i städerna. Finalisterna från 2008 - Budapest (vinnare), Zagreb och Almada - firades i en prestigefylld ceremoni i Bryssel och lyftes fram i EMW publikationer. Vinnaren av EMW Award 2009 kommer också att belönas med en gratis video för att främja sina insatser som en förkämpe för hållbara transporter i städerna i Europa.

Expeditionen fortsätter!

Hej!

Det har gått nästan fem månader sen sist, men nu är bloggen igång igen. Anledningen är att Gävle är en av tre europeiska städer som har nominerats till priset European mobility week award 2009! Eftersom denna blogg var igång under just Europeiska trafikantveckan 2009 så passar det ju bra att jag nu fortsätter blogga om allt som denna fina nominering innebär.

Den 22 - 24 mars kommer jag att rapportera från Bryssel där en gala med prisutdelning ska äga rum. Jag ska också blogga om en inspelning av en film om Gävle som ska visas på prisutdelningen. Utöver detta blir det så klart fler inlägg om allt inför och efter Brysselresan. Hoppas att ni är med mig!

Hälsningar
Ingrid Bergström Nilsson

RSS 2.0