Ovanåkers kommun.

Igår åt jag alltså lunch på AlftaQuren tillsammans med näringslivschef Thomas Zetterqvist, Ovanåkers kommun, samt Sauli Lindfors och Mia Eklund som arbetar på AlftaQuren. Vi diskuterade kring mycket, dels kollektivtrafiken i Ovanåkers kommun men också sambanden mellan miljö och hälsa.

Ovanåkers kommun har sedan juni 2004 en rese- och transportpolicy där de vill motivera anställda och politiker att gå, cykla eller åka kollektivt så mycket som möjligt till och från arbetet. I policyn nämns också bilar med låg bränsleförbrukning, att dessa ska värmas upp med motorvärmare, att kommunen ska verka för tillgång till miljövänligare bränslen på orten med mera. Vill man läsa mer har jag hittat en länk, klicka här för att komma till den.

Jag frågade Thomas Zetterqvist om han var nöjd med det kollektiva utbudet i Ovanåkers kommun, och han svarade att han i stor utsträckning var det, med tanke på busslinje 100 som går flitigt mellan Edsbyn och Söderhamn. Via 100-bussen kan man också ta sig till Bollnäs och därifrån pendla till Gävle och Ljusdal med X-tåget. Det han saknar är bättre taxiförbindelser (miljötaxibilar så klart!) och en smidigare fungerande fjärrtrafik med tågförbindelser mellan länen. Att exempelvis stiga av X-tåget i Gävle för att sedan hoppa på ett annat tåg till Uppsala fast det går på samma spår tycker han är onödigt.

I Ovanåkers kommun bor många på platser där det är långt att ta sig till och från busshållsplatser utan bil, särskilt vintertid i kyla och mörker, därför finns det i byn Ovanåker en pendlarparkering så att man därifrån kan åka kommunalt.


Bilder från AlfaQurens matsal. Tyvärr tog jag inga bilder på den fina lunchbuffén och dummast av allt - inga bilder på de trevliga människorna jag lunchade med! Men jag lovar att om vi ses igen ska jag fota hur mycket som helst.

Vi kom in på hur man kan länka samman miljötänk och hälsa, att ta en promenad eller en cykeltur istället för att åka bil korta sträckor gynnar ju inte bara miljön (och ekonomin) utan även din egen hälsa. Mia Eklund berättar att hon märker en viss mentalitet hos människor som bor på landet och är vana med att de måste använda bilen för att ta sig någonstans, men också har kvar den mentaliteten när de egentligen inte behöver, bara av gammal vana. Hon drog parralleller till Stockholm där det oftast kan kännas krångligast att ta bilen då det är köer, omvägar och ont om parkeringsplatser och istället är det mycket smidigare att gå, cykla eller åka kommunalt. Vi kom fram till att det handlar till stor del att få folk att ändra sitt vanetänkande. Att också uppmuntra till att till en början kanske bara byta ut en eller två resor i veckan mot en promenad/cykeltur för att komma igång, dels för att röra på kroppen men också för att komma in i andra tankebanor, att det faktiskt finns olika alternativ.

Att ha goda kommunaltrafikförbindelser och pendlingsmöjligheter är enligt Thomas Zetterqvist viktigt för ekonomin i en kommun som Ovanåkers. Det kan attrahera bra arbetskraft och kompetensförsörja företagen i kommunen. Jag berättade att många ungdomar längtar efter att flytta bort från de små orter de bor på för att bo och arbeta i storstäder, men att jag själv den senaste tiden faktiskt tänkt att det skulle vara fullt möjligt att bo kvar i Gävleborgs län och ändå kunna ha ett arbete på annan ort och enkelt pendla. På så sätt kan ju kollektivtrafiken också dämpa utflyttningen av ungdomar från kommunerna i länet.

Avslutningsvis frågade jag Thomas vad han tycker att man, förutom AlftaQuren, ska uppleva i Ovanåkers kommun om man inte åker bil. Han tipsade om Ol-Anders Hälsingegård i Alfta, Alfta Gästgiveri, Edsbyns museums utställning med fotografier av Lim-Johan, Skålsjögården, Svabensverk, alpin utförsåkning från Gårdtjärnsberget och så klart bandymatcherna i Bandykyrkan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0